Období nachlazení bývá většinou spojováno se sychravým podzimním nebo nestálým jarním počasím, ale nevyhneme se mu ani během roku, zvláště, pokud je počasí chladnější a sychravější i během roku. To pak na sebe rýma a kašel nenechají dlouho čekat. A u dětí je to ještě o to horší, zvláště pak u těch nejmenších.
Dá se tomu předcházet? Někdy ano.
Prevence
Už od útlého věku se dá začít s otužováním.
Naše ochranářské pudy nám velí své děti hýčkat a ochraňovat. A to za každých okolností. Ale pozor, přehnaná péče se ne vždy vyplatí. Na čerstvý vzduch bychom měli chodit, co to jen jde. Zpočátku postačí kratší procházky, i v chladnějším období. Zvolte vhodné oblečení a vyrazte ven.
Nezbytnou součástí prevence je také vyvážená pestrá strava s důrazem na vitamín C. Také kysané mléčné výrobky, které udržují v kondici imunitu, a potraviny s vlákninou jako jsou luštěniny, ovesné vločky, cizrna, sušené ovoce aj. Děti těmto potravinám moc nakloněny nejsou, ale určitě se v dnešní době dá najít způsob, jak jim toto jídlo přichystat v, pro ně, přijatelné „verzi“.
Zapomínat nesmíme ani na správnou hygienu, ta je základ
Veďte děti k tomu, aby si myly ruce vždy před jídlem, po příchodu z venku a po toaletě. Zabráníte tak přenosu běžných infekcí. Pokud dítě onemocní, je vhodnější aby používalo papírové kapesníčky, které se po použití ihned vyhodí.
Nosánek je nutné zvlhčovat
V době rýmy a chřipek dbejte na nosní hygienu. Vhodné je proplachování izotonickými solnými roztoky, které nos čistí a zvlhčují jeho sliznici. Obsahovat může i další složky jako například aloe vera, který příjemně zklidňuje.
Co dělat, když přesto rýma naše děti postihne
- U nejmenších používejte odsávačku hlenů, děti od 2 let jsou již schopné smrkat, pokud je to naučíte.
- Před odsáváním je vhodné změkčit nahromaděný hlen izotonickým solným roztokem.
- Jako přírodní alternativu chemických nosních kapek nebo sprejů volte hypertonické solné roztoky, které zajistí oplasknutí nosní sliznice a zároveň ji očistí a mírně zvlhčí.
Zanechte komentář
You must be logged in to post a comment.