Jaké výhody přináší kojení

Kojení je nejen přirozený akt mezi matkou a dítětem, ale přináší i celou řadu zdravotních výhod a to nejen pro dítě, ale i matku. V posledních letech se stalo velice diskutovaným tématem – kojit či ne?

S výjimkou některých zdravotních případů by mělo být mateřské mléko (pokud jej má matka dostatek) jediným zdrojem výživy pro kojenec v období prvního půl roku života.

Výhody kojení pro kojence

Mateřské mléko je ideální směs výživy, která zároveň posiluje imunitu, zvyšuje kognitivní schopnosti, podporuje vyvážený metabolismus a snižuje riziko výskytu chronických onemocnění.

Zlepšení imunity

Je známo, že mateřské mléko obsahuje protilátky, které produkuje tělo matky. Kojení poskytuje první silnou linii obrany proti infekcím. Kojené děti mívají menší riziko výskytu některých typů onemocnění – astma, nemoci dýchacích cest, žaludeční potíže či alergie.

Prevence proti chronickým nemocem

Především je to výskyt astmatu a obezity u dětí.

Zvýšení gastrointestinální imunity

Mateřské mléko chrání děti před onemocněním trávicí soustavy – zvyšuje imunitní systém gastrointestinálního traktu.

Zajišťuje správný růst

Dobrý poměr živin a minerálů v mateřském mléku je ideální pro výživu dítěte. Mléko je navíc obohaceno vitamíny, protilátkami a bílkovinami. Kvalitu mléka ovšem ovlivňuje strava matky, na to nesmíme, při kojení zapomínat.

Výhody kojení pro matku

Ztráta těhotenské hmotnosti

Při kojení děti doslova nasávají živiny z vašeho těla, díky čemuž dochází k urychlování metabolismu.

Redukce děložního krvácení

Oxytocin – hormon uvolňující se při laktaci, pomáhá chránit dělohu a navracet ji do původního stavu.

Mezi další výhody patří například podpora emoční pohody nebo prevence rakoviny prsu

Stravování během kojení

Velice důležitý je dostatečný přísun tekutin a pravidelná a vyvážená strava. Pozor si dejte na nadýmavé potraviny a raději se vyhýbejte bílému cukru a konzervantům v potravinách. Do jídelníčku zařaďte ty potraviny, které podporují spouštění mléka. Jsou to především pohanka, jáhly, oves nebo pšenice ve sladké a teplé formě. Strava by také měla obsahovat přiměřené množství ovoce, zeleniny a masa.

Zanechte komentář