Nadýmání je proces, který je běžnou součástí procesu trávení. Je velmi individuální a podmiňuje jej skladba potravy, rychlost trávicích procesů a bakteriální osídlení střev.
Příčiny nadýmání v těhotenství
V časném stadiu těhotenství jej ovlivňuje hormon progesteron, který se zprvu tvoří ve žlutém tělísku vaječníku, později v placentě. Má na starosti průběh těhotenství. Také ovlivňuje ochabování hladké svaloviny střev, díky čemuž je znesnadněn odchod plynů. Také trávení potravy má delší průběh, což vede k většímu kvašení a vzniká více plynů.
Jak na nadýmání?
Pokud chcete, alespoň částečně, nadýmání předcházet, vyzkoušejte tato režimová opatření:
- Pro jídlo si vymezte dostatek času, jezte pomalu a v klidu.
- Vhodnější jsou porce malé, avšak častější.
- Odpočívejte až dvě hodiny po konzumaci jídla, nikoli těsně po ní.
- Volte vhodnou potravinovou skladbu.
- Mějte dostatek pohybu – procházky, cvičení, podpoříte tím lepší činnost střev a navíc ulevíte bolavým zádům.
- Nahřívání – nahřátý polštář na břiše a zádech pomůže uvolnit nahromaděné plyny. V žádném případě však nepoužívejte nahřívací láhev. Velké teplo není vhodné.
Tyto potraviny omezte nebo z jídelníčku úplně vyřaďte
- Luštěniny – především pak hrách, fazole a čočku.
- Zelenina – zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, kedlubna, brokolice.
- Ovoce – švestky, hrušky.
- Pečivo – kynuté, bílé čerstvé.
- Slané potraviny – kořeněná jídla, zrající sýry, uzeniny.
- Tekutiny – sycené nápoje, kyselé šťávy.
Do jídelníčku zařaďte tyto druhy potravin
- Zelenina – červená řepa, brambory, rajčata, okurky.
- Ovoce – jablka, pomeranče, grepy.
- Tekutiny – neperlivé vody, bylinné čaje (máta, fenykl, heřmánek).
- Probiotika –
- Další potraviny – libové maso, nízkotučné sýry, jogurty obsahující živé kultury, rýže, tmavé pečivo, podmáslí.
Zanechte komentář
You must be logged in to post a comment.