Nadýmání v období těhotenství

Nadýmání je proces, který je běžnou součástí procesu trávení. Je velmi individuální a podmiňuje jej skladba potravy, rychlost trávicích procesů a bakteriální osídlení střev.

Příčiny nadýmání v těhotenství

V časném stadiu těhotenství jej ovlivňuje hormon progesteron, který se zprvu tvoří ve žlutém tělísku vaječníku, později v placentě. Má na starosti průběh těhotenství. Také ovlivňuje ochabování hladké svaloviny střev, díky čemuž je znesnadněn odchod plynů. Také trávení potravy má delší průběh, což vede k většímu kvašení a vzniká více plynů.

Jak na nadýmání?

Pokud chcete, alespoň částečně, nadýmání předcházet, vyzkoušejte tato režimová opatření:

  • Pro jídlo si vymezte dostatek času, jezte pomalu a v klidu.
  • Vhodnější jsou porce malé, avšak častější.
  • Odpočívejte až dvě hodiny po konzumaci jídla, nikoli těsně po ní.
  • Volte vhodnou potravinovou skladbu.
  • Mějte dostatek pohybu – procházky, cvičení, podpoříte tím lepší činnost střev a navíc ulevíte bolavým zádům.
  • Nahřívání – nahřátý polštář na břiše a zádech pomůže uvolnit nahromaděné plyny. V žádném případě však nepoužívejte nahřívací láhev. Velké teplo není vhodné.

Tyto potraviny omezte nebo z jídelníčku úplně vyřaďte

  • Luštěniny – především pak hrách, fazole a čočku.
  • Zelenina – zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, kedlubna, brokolice.
  • Ovoce – švestky, hrušky.
  • Pečivo – kynuté, bílé čerstvé.
  • Slané potraviny – kořeněná jídla, zrající sýry, uzeniny.
  • Tekutiny – sycené nápoje, kyselé šťávy.

Do jídelníčku zařaďte tyto druhy potravin

  • Zelenina – červená řepa, brambory, rajčata, okurky.
  • Ovoce – jablka, pomeranče, grepy.
  • Tekutiny – neperlivé vody, bylinné čaje (máta, fenykl, heřmánek).
  • Probiotika –
  • Další potraviny – libové maso, nízkotučné sýry, jogurty obsahující živé kultury, rýže, tmavé pečivo, podmáslí.

Zanechte komentář