Těhotenské chutě a jak na ně?

Zvláštním a někdy velice nezvyklým chutím v období těhotenství vděčíme především hormonálním změnám, které probíhají v tomto období v našem těle. Někdy se nám celkem dramaticky změní skladba našeho jídelníčku.

Jídla, která jsme nebila naše oblíbená, najednou milujeme. Není však nic zvláštního, že chutě se během těhotenství mění. Jeden týden se „cpeme“ banány a další týden je nemůžeme ani vidět. Není to nic neobvyklého. Problém by mohla nastat v případě, že by touhy po jídle mohly ohrozit přísun vyvážené stravy.

Změny chutí

Nejčastěji se objevují chutě na sladké, mléčné výrobky, slané či kořeněné pochutiny nebo na kyselé či trpké ovoce.

Nejoblíbenějšími zdroji mlsání se pak stávají nakládaná kyselá zelenina, citrony, sýry či čokoláda. Některé ženy mívají chutě na prazvláštní kombinace jídel.

Někdy může chuť na nějaký druh potraviny znamenat dočasný nedostatek složky výživy – nakládaná zelenina značí nízkou hladinu sodíku, čokoláda je nedostatek vitamínu B, červené maso souvisí s nedostatkem proteinů.

Pika

Tento druh chuti je velice podivný, ale zároveň bývá v těhotenství častým jevem. Je to chuť na věci nejedlé – hlína, uhlí, omítka, zubní pasta nebo různé druhy surovin – mouka nebo škrob. POZOR – tyto chutě však mohou ohrozit nejen zdraví matky, ale i dítěte.

Pika však může být i varovným signálem, že není všechno v pořádku – tělo bojuje s infekcí nebo postrádá nějaké minerály.

Nahraďte nezdravé zdravým

  • Místo zmrzliny zkuste třeba zmrzlý jogurt nebo tvaroh. Dodá potřebný vápník bez zbytečných kalorií.
  • Sladkosti vyváží sušené ovoce nebo ovoce tropické čerstvé.
  • Místo slaných brambůrků zkuste sezamové tyčinky.
  • V případě chuti na kyselé odolejte přeslazeným limonádám a raději si připravte ovocnou citronádu.

Zanechte komentář