Doplňte dětem vitamíny a minerály pomocí zeleninové šťávy

Zeleninové šťávy poskytují tělu vlákninu, vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy a velké množství antioxidantů. Oproti tomu obsahují méně cukru a kalorií. Působí proti únavě a podporují imunitu. Většina dětí si na čerstvou zeleninu nepotrpí, když jim však ke svačině naservírujete čerstvou šťávu, určitě jí nepohrdnou.

Kterou zeleninu můžeme zvolit

Mrkev

Je bohatým zdrojem karotenu, betakarotenu, celé řady vitamínů (B, C a E), minerálů a stopových prvků (draslík, fosfor, hořčík, chlor, síra, sodík, vápník, měď, zinek, železo, selen). Aby se lépe vstřebávala, smíchejte ji s několika kapkami rostlinného oleje.

Účinky:

  • léčba a prevence nemocí očí
  • zvyšuje odolnost proti infekcím
  • chrání nervový systém
  • pomáhá zachovávat strukturu a pevnost kostí a zubů

Mrkvová šťáva je poměrně sladká, proto se dá pít samotná. Můžete však také vyzkoušet kombinaci s jablkem, pomerančem či mandarinkou.

Červená řepa

Obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, C a E, minerální látky (železo, draslík, hořčík, síra, fosfor, zinek). Sama o sobě má hořkou chuť, je tedy vhodné ji kombinovat. Osvědčená kombinace pro šťávu je s mrkví a pomerančem nebo se sladkým jablkem. Vařením ztrácí užitečné látky, proto se doporučuje konzumace za syrova.

Účinky:

  • je vhodná při chudokrevnosti
  • posiluje imunitní systém

Zelí

Je bohaté na vitamíny B, C, E a provitamín A, minerály a stopové prvky (draslík, síra, železo, vápník, selen.

Účinky:

  • ulevuje při zácpě
  • pomáhá v boji proti kožním chorobám
  • prevence nádorových onemocnění

Rajčata

Rajčatová šťáva je zdravý a osvěžující nápoj s obsahem sodíku, draslíku, hořčíku a železa. Z vitamínů obsahuje především provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Také obsahuje kyselinu jablečnou, citronovou a stopy kyseliny šťavelové. Tyto kyseliny jsou potřebné při látkové výměně. Pokud se však rajčata uvaří nebo konzervují, tyto kyseliny se vážou s vápníkem a vytvářejí kamínky v ledvinách a močovém měchýři.

Okurky

Velký význam má močopudný a hydratační účinek okurek. Okurková šťává dodá tělu draslík, sodík, vápník, křemík nebo fosfor. Vyzkoušejte ji v kombinaci s jablkem nebo pomerančem.

Zanechte komentář