Každý zahradník a pěstitel se sice rád stará o zahradu, ale nejraději ji má v období, kdy začíná sklizeň.
Přinášíme několik méně tradičních receptů, jak zahradní výpěstky zpracovat.
Nakládané cukety
Cuket je na zahrádce vždycky velká úroda. Kromě klasických jídel si můžete připravit i cukety nakládané, které uvítáte v zimním období.
Dávka je na 6 sklenic po 250 ml.
Suroviny:
- 1 kg menších cuket
- 2 cibule
- 2 lžíce soli
Nálev:
- 400 ml bílého vinného octa
- 120 g cukru krupice
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžíce celého pepře
- 2 chilli papričky
- 1 lžička mleté kurkumy.
Postup:
Cukety i se slupkou nakrájíme na jemné plátky (ideálně škrabkou na brambory), cibuli pokrájíme na malé klínky. Obojí smícháme se solí, zalijeme vodou a necháme hodinu stát.
Mezitím si nachystáme nálev. Všechny suroviny necháme v hrnci přejít varem.
Cukety s cibulí slijeme, naplníme jimi čisté sklenice, zalijeme nálevem a dobře uzavřeme. Sterilizujeme asi hodinu.
Zdravotní výhody cukety – obsahuje převážně vodu, dále pak vlákninu, vitamíny, antioxidanty a stopové prvky. Podporuje zdravý zrak a odolnost trávicího traktu, detoxikuje organismus.
Náš tip: Máte vlastní zahradu? Určitě trávíte spoustu času její údržbou. Pořiďte si kvalitní zahradní vybavení na zahradatech.cz, kde seženete kvalitní zahradní traktory, sekačky, motorové pily, ale třeba i štípače dřeva. Uvidíte, že s odpovídajícími nástroji vám půjde práce od ruky rychleji.
Cibulovo – jablečné čatní
Tato směs je vynikající jako příloh k sýrům, uzeninám či studeným masům.
Dávka je na 5 sklenic po 250 ml.
Suroviny:
- 1 kg jablek
- 3 velké cibule
- 200 g třtinového cukru
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 100 ml jablečného octa
- 200 ml vody
- 1 hrst sušené klikvy nebo rozinek
Postup:
Oloupeme jablka a cibuli, pokrájíme na drobné kousky a podusíme v hrnci. Přidáme cukr, nadrcený česnek, nastrouhaný zázvor, zalijeme octem a vodou a promícháme. Necháme probublávat na mírném ohni, dokud se tekutiny nezredukují.Přidáme klikvy (na posledních 10 minut).
Hotovou směs dáme do horkých sklenic a řádně uzavřeme.
Jste – li milovníci pikantních chutí, přidejte trochu chilli.
Zanechte komentář
You must be logged in to post a comment.