Vaříme pro nejmenší

Obědy jednoduše a zdravě pro naše nejmenší

Tyto jídla jsou vhodná pro děti od 6 měsíců. Každé miminko je jiné, proto velikost příloh záleží na nich, já uvádím množství pro svého ročního syna. Je lepší mít však víc, než aby chybělo.

Špagety bolognese
rajčata 3 ks
špagety cca 30 g v syrovém stavu
oregano

Do vařící vody vložíme rajčata a necháme je cca 5 minut vařit. Mezitím si dáme vařit špagety (buď je polámat před vařením, nebo pokrájet až po). Rajčata oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do hrnce, či na pánev. Dáme vařit na nejvyšší výkon, aby se vypařila voda. Dochutíme oreganem, přidáme k nim uvařené špagety a podáváme.


Kuře s rýží a vývar
Maso
Rýže 1/3 sáčku
Celer
Mrkev 1 ks
Bobkový list 1 ks
Nové koření – 2 kuličky

Do 0,5 l vody dáme vařit maso, zeleninu a koření.
¾ vývaru se zeleninou použijeme jako polévku před hlavním chodem. Zbylou část nalijeme do misky, přidáme uvařenou rýži, rozkrájené maso, vše promícháme a naservírujeme na talíř.


Listový špenát „na smetaně“
Mražený listový špenát – 2 velké kostky, případně 3 malé
Umělé nebo mateřské mlíčko
Kolínka – cca 30 g
Vejce (do 1 roku pouze bílek)
Krupička na zahuštění (vhodná od 1 roku)

Do hrnce s vodou dáme vařit špenát, zcedíme a vložíme jej zpět. Vejce si uvaříme natvrdo. Do špenátu přidáme cca 60 ml mléka, uvařené kolínka, rozkrájené vejce (nebo jen bílek) a směs provaříme. Pokud je potřeba, dohustíme krupičkou a podáváme na talíř.


Brambory s kapustou a kuřecím masem
Brambory – 2 střední nebo 1 větší
Mražená nebo čerstvá kapusta
Maso
Kmín

Brambory uvaříme do měkka v hrnci s kapustou a kmínem, zcedíme, ale necháme si tam trochu vody, případně nahradíme mlíčkem (UM nebo MM). Brambory rozmačkáme spolu s kapustou, přidáme rozkrájené maso a je hotovo.

Zanechte komentář