3 rychlé recepty pro malá bříška

Schází vám inspirace na oběd, který by zasytil i toho nejmlsnějšího malého strávníka. Máme pro vás tři skvělé recepty, které můžete uvařit dětem od 9 měsíců. Dobrou chuť!

Rizoto s máslovou dýní (4 porce)

  • 50 g cibule (nakrájené najemno)
  • 25 g másla
  • 100 g rýže
  • 450 ml vody
  • 150 g máslové dýně (oloupané a nakrájené najemno)
  • 3 veliká rajčata (oloupaná, zbavená zrníček, pokrájená na kousky)
  • 50 g čedaru (nastrouhaného)

Na polovině másla orestujeme cibulku doměkka. Poté k cibulce přisypte rýži a nechte chvíli restovat, dokud se zrníčka neobalí tukem. Pak přilijte vodu, zakryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 8 minut. Po uplynutí doby do hrnce přidejte dýni, opět zakryjte a dále vařte, dokud do sebe rýži nenatáhne veškerou tekutinu. Bude to trvat přibližně 12 minut.

Mezi tím, co se bude vařit rýže, rozpusťte si v menším kastrůlku zbytek másla, přidejte rajčata a 2 – 3 minuty restujte. Pak zasypte sýrem a míchejte, dokud se nerozpustí. Tuto směs nakonec vmíchejte do hotové rýže s dýní a upravte na konzistenci, která bude pro vašeho potomka nejlepší. Starším dětem vhodně dochuťte.

Kuřecí kuličky s jablíčky (množství na 20 minikuliček)

  • 250 g masa z kuřecích prsou
  • 250 g masa z vykostěných kuřecích stehen
  • 1 veliké jablko (oloupané a nastrouhané)
  • 1 cibule (nakrájená najemno)
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 žloutek
  • 50 g strouhanky
  • Hladká mouka na obalení
  • Rostlinný olej na smažení
  • Sůl a pepř (jen pro děti starší jednoho roku)

Kuřecí maso vložte do kuchyňského robota a rozmixujte na kousky. Z nastrouhaného jablka vymačkejte přebytečnou šťávu a přidejte k masu. Stejně tak cibuli, bylinky, žloutek a strouhanku.

Směs nechte robotem ještě chvíli zpracovávat. Výsledná směs by měla mít hrubší strukturu s rozpoznatelnými kousky masa. Nakonec můžete ještě dochutit solí a pepřem.

Rukama vytvarujte malé kuličky, každou obalte v mouce. V trošce oleje kuličky dozlatova opékejte asi 5 minut.

Těstovinové mušličky se zeleninou (2 – 3 porce)

  • 15 g másla
  • 40 g mrkve (oloupané a nakrájené)
  • 40 g cukety (omyté, nakrájené na kostičky)
  • 1 středně velké rajče (oloupané, zbavené zrníček, nakrájené na kousky)
  • 60 g drobnějších těstovin
  • 1 lžíce smetany s 18 % tuku
  • 30 g nastrouhaného parmazánu

V hrnci necháme rozpustit máslo a přibližně 3 minuty na něm restujeme mrkev. Pak přidáme cuketu a nechte vařit přibližně 8 minut. Nakonec přisypte kousky rajčete a nechte ještě minutku povařit.

Těstoviny uvařte dle návodu. Smíchejte se zeleninovou směsí. Mimo plotýnku vmíchejte smetanu a nastrouhaný parmazán. A je hotovo!

Zanechte komentář