V zimě dodá zdraví i sílu

Vitamín C i další látky, jež dovedou chránit naše tělo před nemocí, je nejlepší získat z komplexních přirozených zdrojů. Jenže například citron ve skutečnosti není žádný rekordman, co se „céčka“ týče. Nejvíce vitaminů mají často rostliny, které běžně přehlížíme.

Nejlepším zdrojem vitamínu C jsou ŠÍPKY

Šípky obsahují velké množství vitamínu C. Dále pak  i množství karotenů, vitaminy skupiny B, organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky a také mnoho cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku a stopové prvky.

Kdy šípky sbírat a jak je sušit?

Šípky sbíráme na podzim, před příchodem prvních mrazíků.
Sbíráme plody dobře vyzrálé ale ne přezrálé. To pak obsah vitamínu C klesá. Pouze pro zavařování můžeme použít i lehce přešlé mrazem.
Rozhodneme-li se šípky usušit, musíme to udělat důkladně. Nejlépe nad topením, v sušičce nebo v troubě a to při teplotě do 60ºC.

Co si ze šípků můžeme připravit?

  • čaj nebo macerát (louhování za studena)
  • šípkový džem
  • šípkové víno nebo likér
  • kompot
  • šípkovou omáčku ke zvěřině

Bez ohledu na to, jak budeme šípky zpracovávat, musíme je předtím zbavit zrníček a chloupků, což je jediný méně příjemný úkon. Pracujeme proto v rukavicích, abychom předešli podráždění kůže jemnými šípkovými chloupky.
Šípky zbavíme stopek, podélně je rozřízneme, vyškrabeme zrníčka i s chloupky a šípky důkladně propereme ve vodě.

Léčivé účinky

Kromě toho, že je to nejlepší prevence či lék proti nachlazení, posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním, zpevňuje cévy, pomáhá při bolestech žil, ovlivňuje srážlivost krve, nachlazení, zlepšuje zásobování těla kyslíkem a udržuje schopnost soustředit se. To vše díky vitamínu C.
V lidovém léčitelství se používá i například při silné menstruaci či hemoroidech.

Šípkový džem

Očištěné šípky vsypeme do nerezového hrnce, zalijeme je vodou, uvaříme doměkka a propasírujeme. Protlak zvážíme, přidáme cukr (400—500 g cukru na 1 kg protlaku) a pak jej za stálého míchání zahustíme mírným varem. Ještě horkým džemem naplníme skleničky, které zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Zanechte komentář