Jak připravit smoothie

Smoothie je nápoj, který se připravuje mixováním čerstvého ovoce, zeleniny či jejich kombinací. Můžeme do něj přidat i ořechy či semínka. Je – li nápoj málo sladký, lze jej dosladit medem. Chcete – li mít konzistenci hustší, přidejte jogurt nebo trochu tvarohu.

Výhodou těchto nápojů je, že se používá celé ovoce, tedy i slupky. Tím se snadno využijí všechny látky, které dané ovoce či zelenina obsahují. Také je to jednoduchý způsob, jak zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce a to především u dětí. Díky mixování naše tělo ovoce a zeleninu snadno stráví a lépe využije obsažené látky.

Jeho příprava je jednoduchá. Ideální je, když do ní zapojíte i děti. Potřebovat budete mixér, nůž či škrabku a příslušné ingredience.

Ingredience

Kombinacím ani chutím se meze nekladou, ale pro začátek raději při výrobě nejprve použijte směsi vyzkoušené. Směs lze dochutit různými semínky či kořením (podle použitých přísad – skořice, vanilka).

Tekutá část nápoje

Vzhledem k tomu, že smoothie je ve většině případů ještě potřeba naředit, zvažte, co použijete. Také záleží, zda chcete mít smoothie jako osvěžující nápoj, či spíše výživnější svačinku. Použít můžete vodu, mléko, zelený čaj, obyčejné, kokosové či sojové mléko. V případě svačinky přidejte jogurt či trochu tvarohu.

Netradiční recepty na závěr:

Smoothie z červené řepy

Červená řepa v sobě ukrývá velké množství vitamínů, minerálů antioxidantů i stopových prvků.

Na přípravu tohoto smoothie budeme potřebovat: malou červenou řepu, 1/2 banánu, 1 – 2 centimetry zázvoru, 1/2 hrnku vody. Mixovat začneme řepu a zázvor s vodou (jsou tvrdší a trochu déle to trvá), následně přidáme banán.

Smoothie se špenátem

Listový špenát obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Díky obsahu železa a sodných solí je vhodný pro ty, kdo trpí chudokrevností. Pozor by si však měli dát ti, kdo mají potíže s ledvinami. Špenát totiž obsahuje kyselinu šťavelovou.

Na přípravu smoothie budeme potřebovat: hrst baby špenátu, 1 banán, 1 pomeranč nebo kiwi a slunečnicová semínka.

Smoothie s ředkvičkami a podmáslím

Podmáslí je trochu opomíjené, přestože by se mohlo řadit mezi ideální potraviny a to především díky nízkému obsahu tuku. Také v sobě skrývá mléčné bílkoviny, aminokyseliny, vápník a lecitin (posiluje nervy a udržuje v kondici mozek).

Na výrobu smoothie budeme potřebovat: 7 ředkviček, 4 – 5 listů salátu little gem, šťávu z poloviny limetky (lze nahradit citronem), hrnek podmáslí (můžeme nahradit kefírem či acidofilním mlékem) a na doslazení lžíci medu, datlového či javorového sirupu.

Zanechte komentář