Na co pamatovat při kojení?

Kojení je přirozený způsob výživy pro miminka. Aby bylo bezproblémové, je potřeba dodržovat některá pravidla stravování. Jednou z podmínek je samozřejmě strava vyvážená, pestrá a pravidelná, ale nejen to. Následující tipy vás mohou inspirovat k tomu, jak správně upravit svůj jídelníček.

Dostatečný přísun tekutin

Vhodné jsou nápoje spíše teplejší. Úplně ideální nejsou nápoje sycené či stoprocentní džusy (podporují nadýmání u miminka). Slazené limonády přinášejí nadbytečné kalorie. Základem pitného režimu kojící maminky by měla být nezávadná pitná voda, případně stolní voda neperlivá.

Pravidelná strava

Zpočátku se možná bude zdát, že nemáte dostatek času, ale vzhledem k tomu, že potřebujete být v dobré kondici, je potřeba dbát na pravidelnou a vyváženou stravu. Při nákupu pamatujte na cereální sušenky, nedráždivé ovoce nebo müsli, je to ideální svačinka mezi jednotlivými jídly.

Pozor na potraviny – nadýmající, alergeny a dráždivé

Mezi nadýmavé potraviny patří především čerstvé bílé pečivo, luštěniny, některá zelenina (zelí, kedlubny, květák, cibule), potraviny kynuté. Nelze dopředu říci, co bude vašemu miminku vadit. Zkuste tyto potraviny, pro začátek, z jídelníčku úplně vyřadit.Začleňujte je později a postupně.

Mezi potraviny, které by u miminka mohly vyvolat alergie, patří především citrusy a ořechy. Také není vhodná konzumace jahod, kořeněných jídel a velkého množství mléčných produktů (mohly by vyvolat alergii na laktózu). Nevhodné jsou i potraviny obsahující konzervanty. Dávejte přednost stravě čerstvé.

Absence alkoholu je samozřejmostí a nepřehánějte to ani s pitím kávy.

Pozor na bílý cukr

Při zpracování cukru tělo spotřebovává vápník, který však jako kojící potřebujete ve velkém množství. Nedostatek vápníků může způsobovat větší kazivost zubů, zhorší se vám kvalita vlasů i pleti a cítíte větší únavu.

Pro slazení lze používat med nebo stévii.

Vhodnými potraviny podpoříte tvorbu mléka

Do jídelníčku častěji zařazujte teplá a sladká jídla a nápoje. POZOR ne potraviny s velkým obsahem cukru, ale s přirozeně sladkou chutí – jáhly, pohanka, oves, rýže, pšenice. Můžete je připravit s medem či ovocem.

Zanechte komentář