Vaření a recepty

Netradiční snídaně či svačinka ve sklenici

Autor Rena

Velká řada lidí nesnídá, protože si na snídani během pracovního týdne neudělají čas. Co si snídani připravit předcházející den. Je to velice jednoduché, neboť základ je vždy stejný – ovesné vločky, kokosové (může být i obyčejné) mléko, ovoce a pár dalších drobností na dochucení.

Skleničku si připravíte večer a ráno ji pak jenom vezmete s sebou do práce, případně ji přibalíte dětem do školy.

Základní recept na 1 skleničku:

  • 1 – 2 lžíce ovesných vloček, můžete se střídat s vločkami pohankovými, špaldovými nebo žitnými – dáme na dno skleničky
  • 1 – 2 lžíce kokosového, mandlového či obyčejného mléka – nalijeme na vločky
  • na doslazení med nebo javorový sirup
  • ovoce – dle chuti
  • ořechy a semínka – dle chuti
  • 1 lžíce jogurt navrch, můžete střídat s tvarohem

Směsi:

  • jablko, trochu mleté skořice, rozinky, vlašské ořechy
  • malinová marmeláda, sušené meruňky, dýňová semínka
  • jahody, chia semínka, kešu ořechy
  • nektarinky s vlašskými ořechy
  • blumy, sušené brusinky, chia semínka
  • banán, strouhaný kokos na jogurt
  • švestky, mák do jogurtu
  • banán, kustovnice (goji semínka), slunečnicové semínko, med
  • mandarinky, pomeranč a skořice
  • banán, mleté ořechy, čerstvý ananas, kokosová moučka

Samozřejmě, že směsi si můžete připravit dle své chutě či sezónního ovoce.

Ovesné vločky – dodají tělu v dobře stravitelné formě dostatek energie. Ukrývají v s sobě velké množství sacharidů, bílkoviny a vlákniny (pozitivně ovlivňuje činnost trávicí soustavy a střev) a naopak malé množství tuku. Také v nich najdete vitamíny a minerální látky, především železo.

Ořechy – jsou zdrojem bílkovin, nenasycených tuků, vitamínů (především E – důležitý antioxidant) vlákniny a minerálů. Kaloricky jsou vydatné.

Jogurt – je dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, napomáhá správnému trávení.

Med – jeho konzumací lze předcházet mnoha zdravotním potížím, či se lépe vypořádat s již probíhajícím onemocněním. Je považován za přírodní antibiotikum, neboť je schopen (díky svému složení) ničit bakterie a posilovat organismus.

Ovoce – dodá tělu potřebné vitamíny (podporují obranyschopnost), vlákninu a minerální látky.

O autorovi

Rena

Zanechte komentář