Italské těstoviny – jídlo, které milují nejen děti

Italská kuchyně proslula hojným využíváním těstovin. Je to příloha, která se vyrábí z nekynutého těsta, na nějž je potřeba mouka (pšeničná, pohanková či krupice) a voda.

Některé obsahují vejce, jiné nikoli. Také do nich lze přidávat zeleninové extrakty. Jejich příprava je velice jednoduchá, postačí je uvařit v osolené vodě. Italové je vaří „al dente“ , což znamená, že jsou vždy pevné.

V nabídce je celá řada různých druhů. Přinášíme informace o těch nejčastěji používaných.

  • Spaghetti (špagety)

Tyto těstoviny jsou válcovitého tvaru, dlouhé a tenké. Jejich název pochází z italského „spago“ – provázek. Nejčastěji se jedí s tomatovou omáčkou (obsahuje bylinky – bazalku nebo oregáno, olivový olej, maso, zeleninu nebo obojí). Dochucují se strouhaným parmezánem či jiným druhem tvrdého sýra.

  • Maccheroni (macaroni)

Na rozdíl od špaget jsou kratší a duté, neobsahují vejce.

  • Penne

Tento druh těstovin má válcovitý tvar, je dutý a na koncích diagonálně seříznutý. Italové je vyrábějí ve dvou variantách – hladké jsou penne lisce a se zářezy – penne rigate. Velice často se používají jako přísada do salátů, samostatně se servírují s pestem či omáčkou marinara.

  • Fettucine

Název doslova znamená „stužky“. Jsou to ploché a tlusté nudle z mouky a vajec. Jsou ideální přílohou pro masová ragú.

  • Fusilli

Těstoviny, které mají spirálový tvar. V nabídce jich najdeme celou řadu – kromě výrobků z běžné mouky je to i moka celozrnná. Mají také různé barevné variace – červené jsou s přídavkem řepy, zelené se špenátem.

  • Lasagne

Tyto těstoviny jsou ploché a široké. Upravují se většinou do vrstev prokládané sýrem, mletým masem, klobásou či špenátem. Může se použít i bešamel, který se připravuje z horkého mléka a jíšky z mouky a tuku.

  • Ravioli

Tyto těstoviny v sobě skrývají náplň z masa, sýru nebo zeleniny. Jsou to totiž malé plněné taštičky. Často je najdeme v polévce nebo různých druzích omáček.

  • Tortellini

Tento druh těstovin je opět plněný, masem nebo sýrem, a má tvar prstenu. Lze je použít do polévky nebo jako přílohu k různým druhům omáčky.

  • Gnocchi

Toto nejsou těstoviny v pravém slova smyslu. Jsou to malé knedlíčky, na jejichž přípravu se používá pšeničná mouka, krupice, brambory a vejce. Můžete je najít v kombinaci s bylinkovým pestem, rajčatovou omáčkou nebo máslem a rozpuštěným sýrem.

Zanechte komentář