Výživa dětí – zaměřte se na přirozené potraviny

Základem každého správného jídelníčku je strava v co nejvíce přirozené podobě, bez použití přemíry přidaných látek. Největším problémem je cukr a sůl ve stravě.

Co by tedy strava měla obsahovat

Komplexní sacharidy, které v přirozené formě nalezneme především v obilovinách, luštěninách a zelenině. Tady věnujte zvýšenou pozornost přemíře jemného sladkého pečiva, pečiva plněného různými sladkými náplněmi, müsli tyčinkám či sladkým snídaňovým cereáliím. Zkuste je nahradit pečivem celozrnným

Nedílnou součástí by mělo být i ovoce a zelenina, převážně v syrovém stavu. U zeleniny můžete využít i tepelnou úpravu, některé druhy jsou tak lépe stravitelné, jen pozor na dobu úpravy, měla by být krátká a šetrná.

Důležitou součástí jsou i mléko a mléčné výrobky. Vhodnější jsou varianty neochucené. Pokud vaše dítě není zvyklé na sladkou chuť, přijme je bez problémů. Pokud chcete chuť vylepšit, přimíchejte čerstvé ovoce. U větších dětí můžete přidat různé druhy semínek (chia).

Do jídelníčku přidejte i čerstvé sýry, ale pozor na obsah soli. Vyhněte se sýrům balkánským, korbačíkům či nivě. Chcete – li jejich chuť zpestřit, přidejte čerstvé bylinky nebo nastrouhejte čerstvou zeleninu.

Co se týče masa, je vhodné dodržovat určitou pestrost a používat pouze maso libové. Nezapomínejte ani na maso červené, které obsahuje železo. Drůbeží maso používejte bez kůže. Uzeniny pro děti nejsou vhodné, pokud je však chcete do jídelníčku zařadit, kontrolujte jejich složení (obsah soli a zastoupení masové části). Každý týden by se v jídelníčku měla objevit ryba, ne však smažené rybí prsty, které obsahují větší část trojobalu. Pozor na slanější druhy (uzený losos či makrela).

Velmi kvalitní bílkovinné části potravy lze získat z luštěnin. Zkuste je pomalu zařazovat do jídelníčku (součást rizota či polévek).

Nezapomínejte ani na pitný režim, opět se vyhýbejte nápojům slazeným, barveným či nápojům kolovým.

 

Zanechte komentář