Ač jsou bezové keře často považovány za plevel, dávají nám léčivé květy i plody. Jsou odolné a houževnaté. Naši předkové si bezu velmi vážili.

Na jaře sbíráme květy černého bezu, které jsou skvělým lékem při nachlazení. Právě nyní však dozrávají jeho plody. Jsou to malé černé, kulaté, lesklé peckovice. Lze z nich připravovat marmelády, džemy, sirupy a likéry.
Čerstvé plody se, dle některých pramenů, nedoporučují konzumovat, protože mají projímavé účinky, tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

Léčivé účinky

Z keře bezu lze využít téměř vše. Účinné látky obsahují jak květy, tak i listy a plody. Květy jsou bohaté zejména na silice, slizové látky, glykosidy, třísloviny a organické kyseliny. Plody zase obsahují cukry, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a v čerstvém stavu také vitamíny C, A B1, B2, B6 a B12. V listech najdeme pryskyřici, sambucin, sambunigrin, glykosidy a velké množství vápníku.

Léčivé účinky:

  • podporuje vylučování vody z organismu
  • působí jako přírodní antioxidant
  • podporuje normální funkce dýchacího systému
  • pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi
  • posiluje přirozenou obranyschopnost a celkový imunitní systém
  • pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost

V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Bezinková povidla

½ kg cukru na 1 l šťávy, želírovací prostředek

Zralé plody bezinek rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlé prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme cukr a želírovací prostředek. Za stálého míchání svaříme do zhoustnutí. Povidly naplníme vymyté a vysušené skleničky a sterilizujeme.

Jsou skvělá třeba na palačinky nebo do jogurt. Připravíte tak dětem nejen chutnou, ale i zdravou svačinku.

Zanechte komentář