Netradiční zpracování úrody ze zahrádky

Každý zahradník a pěstitel se sice rád stará o zahradu, ale nejraději ji má v období, kdy začíná sklizeň.

Přinášíme několik méně tradičních receptů, jak zahradní výpěstky zpracovat.

Nakládané cukety

Cuket je na zahrádce vždycky velká úroda. Kromě klasických jídel si můžete připravit i cukety nakládané, které uvítáte v zimním období.

Dávka je na 6 sklenic po 250 ml.

Suroviny:

  • 1 kg menších cuket
  • 2 cibule
  • 2 lžíce soli

Nálev:

  • 400 ml bílého vinného octa
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžíce celého pepře
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžička mleté kurkumy.

Postup:

Cukety i se slupkou nakrájíme na jemné plátky (ideálně škrabkou na brambory), cibuli pokrájíme na malé klínky. Obojí smícháme se solí, zalijeme vodou a necháme hodinu stát.

Mezitím si nachystáme nálev. Všechny suroviny necháme v hrnci přejít varem.

Cukety s cibulí slijeme, naplníme jimi čisté sklenice, zalijeme nálevem a dobře uzavřeme. Sterilizujeme asi hodinu.

Zdravotní výhody cukety – obsahuje převážně vodu, dále pak vlákninu, vitamíny, antioxidanty a stopové prvky. Podporuje zdravý zrak a odolnost trávicího traktu, detoxikuje organismus.

Cibulovo – jablečné čatní

Tato směs je vynikající jako příloh k sýrům, uzeninám či studeným masům.

Dávka je na 5 sklenic po 250 ml.

Suroviny:

  • 1 kg jablek
  • 3 velké cibule
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 100 ml jablečného octa
  • 200 ml vody
  • 1 hrst sušené klikvy nebo rozinek

Postup:

Oloupeme jablka a cibuli, pokrájíme na drobné kousky a podusíme v hrnci. Přidáme cukr, nadrcený česnek, nastrouhaný zázvor, zalijeme octem a vodou a promícháme. Necháme probublávat na mírném ohni, dokud se tekutiny nezredukují.Přidáme klikvy (na posledních 10 minut).

Hotovou směs dáme do horkých sklenic a řádně uzavřeme.

Jste – li milovníci pikantních chutí, přidejte trochu chilli.

Zanechte komentář